For et uvitende øye kan blåbæret og bæret til planten firblad forveksles. De er omtrent samme størrelse og ganske lik i farge. Men bladene er svært ulike og firbladplanten har kun et bær, mens blåbæret har flere.
mandag 24. august 2009
Blåbær og firblad
Mønster av soppfrø
Elgbæsj
Fordi elgen kun spiser planter og bakteriefloraen i fordøyelsessystemet hos den, ikke er farlig for mennesker, kan man trygt ta en smaksprøve.
MEN for all del; vær helt sikker på at det er elgbæsj du spiser, for andre dyr som for eksempel rev, som spiser all slags kjøtt og lignende, må man holde langt unna ens eget fordøyelsessystem!
Om hestehov

Hvordan ser bladene til hestehoven ut?
Har du noen gang tenkt på det? Der er ingen tydelige blader på stilken til blomstrene, så hvor er de?
Svaret finner man sammen med årsaken til at hestehoven er den første som om våren titter fram blant snøflekker og fjorårets gresstuster. Det har seg nemlig sånn at hestehoven HAR blader, men disse ser man ikke samtidig som blomstrene.
Har du lagt merke til disse i veikantene utover sensommeren og høsten?
Disse plantene er hestehovens blader. Etter at hestehoven har blomstret fra seg vokser bladene seg større og større. Deres oppgave er å fange så mye sollys som mulig slik at de, gjennom fotosyntesen, kan lagre sukrose i røttene. Sukrosen lagres der over vinter, helt til hestehovens blomst er klar til å spire.
Hestehovene vi ser om våren blomstrer altså på fjorårets energi!
Prøv å ta opp røttene til hestehovbladene sent på høsten, så kanskje kan du se neste års gulfarge.
Sea rafting i Saltstraumen!
Etter litt fotografering satt vi kursen mot Saltstraumen. Gummibåten hadde ei fart på ca 37 knop, så det gikk unna! Vær og vind var flott, så havet var rimelig stille. Hadde vært mer vind og bølger kunne det blitt en skikkelig humpete opplevelse.
Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstraum. På det sterkeste kan vannet få ei hastighet opp mot 22 knop. I dag var vi i straumen på et bra tidspunkt. Havet gikk mot flo, og det var mye vann som skulle presses inn i den indre Saltenfjorden gjennom de få små passene som binder den indre og ytre Saltenfjorden sammen. Dermed fikk vi oppleve både malstrømmer og høydeforskjellen i vannstanden som skapes der vannet strømmer inn ved flo.
Etter å ha kjørt rundt i Saltstraumen ei stund startet vi på returen til Bodø. Vi stoppet ved ei bukt. Der fikk vi se litt av det vi lærte på skolen litt tidligere på dagen, nemlig hvordan Norges fjell og fjorder er resultat av en massiv kollisjon mellom kontinentalplater for en del millioner år siden.
Her ser man hvordan ulike bergarter har blitt presset sammen i folder, for så å stivne.
Å leie ei båt for sea rafting i Saltstraumen koster litt, så er selvfølgelig ikke helt realistisk i undervisningssammenheng i grunnskolen. Men det var uansett en kjempeflott og lærerik tur. Med stopp underveis og en flink guide, lærte vi masse om blant annet Nordland, Bodø, geologi og Saltstraumen.
lørdag 22. august 2009
Mine studier
Naturfag 1 (30 st.p.):
http://www.hibo.no/index.php?ID=11248&lang=nor&displayitem=1893&module=studieinfo&type=studieue&subtype=1
Newton-rom læringsarena (10 st.p.):
http://www.hibo.no/index.php?ID=11248&lang=nor&displayitem=1893&module=studieinfo&type=studieue&subtype=1
Og Experience of nature (10 st.p.):
http://www.hibo.no/index.php?ID=12182&lang=nor&displayitem=ENT102L000120093&module=studieinfo&type=emne2
I RLE tar jeg emnene Religion, livssyn og etikk 2 (30 st.p.) og et 10-studiepoengsemne i RLE.
Henholdsvis http://www.hibo.no/index.php?ID=11253&lang=nor&displayitem=1979&module=studieinfo&type=studie&subtype=2
og http://studie.hibo.no/studiehandbok/?view=studie&avdKode=460000&stpKode=KRLNE
De to siste dagene har jeg vært sammen med Naturfag 1 på studietur til Gjælentunet i Bodø kommune. Det var en flott tur med masse praktisk læring og tips til egen undervisning. Deriblant lagde vi vannkanon og studerte ulike planter. Mer om de enkelte aktivitetene kommer etterhvert.
tirsdag 18. august 2009
Navnelek med planter
Mangfold i naturen.
Sentralt i dette hovedområdet står utvikling av kunnskap om og respekt for naturens mangfold. For å kunne snakke sammen om dette mangfoldet må man kunne navn på noen plante- og dyrearter og på de delene som inngår i samspillet i et økosystem. Hovedområdet dreier seg videre om forutsetninger for bærekraftig utvikling, om menneskets plass i naturen, og om hvordan menneskelige aktiviteter har endret og endrer naturmiljøet lokalt og globalt.
Denne leken kan tilpasses hele grunnskolen ved informasjon og diskusjon rundt for eksempel plantenes utseende, lukt, smak, vekstområde, systematisering/klassifisering og begreper.
Ute på tur får hver enkelt oppgave å plukke med seg en plante. Alle bør se hvilke planter de andre tar med seg, for ingen skal ha den samme planten når det blir tid for leken. Læreren bør derfor plukke med seg flere ulike planter, slik at dersom noen har samme plante, kan de byttes ut med lærernes planter.
Alle stiller seg opp i ring. Man tar runden rundt slik at alle får greie på hvilken plante de har (tilgjenglige plantebøker er et must!). Deretter begynner førstemann med å si sitt navn og planten sin sitt navn. Nummer to gjentar førstemann sitt navn og plante, og sier så sitt eget navn og planten sin sitt navn. Sånn fortsetter man runden rundt.
Musefellebil
Tema/begrep: hastighet, akselerasjon, kraft, friksjon, potensiell energi og bevegelsesenergi.
Læreplanmål LK06, Naturfag, s. 8:
Kompetansemål etter 7. årstrinn
Teknologi og design
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne planlegge, bygge og teste mekaniske leker, beskrive ulike bevegelser i lekene og prinsipper for mekaniske overføringer
Utfordring: Å konstruere og bygge en bil som drives av fjæra i ei musefelle.
Forslag til tilgjengelige materialer:
- musefelle
- ispinner
- lim/limpistol
- sugerør
- pinner (4 mm diameter)
- plastikkhjul
- CD-plater
- ballonger
- kronerstykker
- hyssing
Vi brukte to CD-plater, hver med et pålimt kronestykke i midten, som bakhjul og to plastikkhjul som framhjul. Rundt ytterkanten av CD-platene strakk vi ballong, ellers vil ikke hjulene få gulvfeste. Vi forlenget musefella med ispinner og selve "fella" i musefella med trepinner for å få mer effekt i "opptrekkingsmekanismen".
Oppgaven gis uten oppskrift, men ei liste med tips kan være kjekt. I min klasse er vi 17 studenter, og tross ganske få tilgjengelige materialer var ingen av musefellebilene våre like. For å gjøre det hele mer utfordrende og kanskje morsommere kan man ha flere materialer til rådighet.
Da alle var ferdige å lage bilene hadde vi billøp. Vi målte lengde og tid på flere strekninger, og regnet ut gjennomsnittsfart på hele lengden hver enkelt bil kjørte, og høyeste gjennomsnittsfart på strekningene der hver enkelt bil oppnådde sin høyeste fart.
Sjekk ut http://www.regnmakerne.no/Startside/Kunnskap/Gjore-Lage/Musefellebil/ !
Morsom og utfordrende oppgave!!
Prøving og feiling
På mitt siste skoleår på lærerhøgskola tar jeg 40 studiepoeng RLE og 50 studiepoeng naturfag. I naturfagen er et av kravene at vi skal publisere minst 4 tekster på internett. I den sammenheng fant jeg ut at jeg skal prøve å ta den helt ut,- lage min egen blogg!
Jeg er helt ny på dette, men skal prøve å bruke dette året til å finne ut av denne bloggingen. Derfor blir det sikkert litt endringer i utformingen, etterhvert som jeg finner ut av det.
Det jeg kommer til å skrive om her vil være RLE- og/eller naturfagsrelatert. Jeg har som mål å lage en skikkelig database med informasjon om studiene, læreplaner, metoder, lenker og tips til undervisning i disse fagene. Dessuten skal jeg finne ut av publisering av bilder og film, slik at jeg kan legge ut naturfagsforsøk og liknende.
Forhåpentligvis er dette en flott, innholdsrik og nyttig blogg om ett år.